zaterdag, september 23, 2006

What's Hot?



De kinderen van multiflex placemats hebben een collage gemaakt met dingen die zij hot vinden op dit moment. Ze hadden allen folders mee naar school genomen van allerlei verschillende bedrijven. Het waren niet alleen mediazaken maar ook verschillende catalogi van de bekende internet warenhuizen. Ze mochten hier in groepjes mee gaan knutselen en beschrijven wat zij als groep hot vinden en natuurlijk waarom. Hieronder en boven ziet u een aantal foto's met daarop het proces van werken en tot slot het eindresultaat.















Opvallend was dat er veel kinderen kozen voor de dingen die veel in de reclame zijn, korting is niet alleen belangrijk, maar ook de dingen die veel in de reclame op allerlei manieren voorbij komen. Het waren niet alleen de dure dingen, maar ook de relatief goedkope dingen zoals mascara en eyeliner. De zaken die allemaal gebruikt zijn vallen allemaal op door het logo wat bij alle kinderen bekend is. Bijvoorbeeld het logo van de digitale spelletjesfabrikanten waren snel herkenbaar voor de leerlingen. Een mooi aanknopingspunt voor de volgende les.

We moeten een naam en een logo!!

vrijdag, september 22, 2006

Wat gaan we maken?

Ik heb de leerlingen naar huis gestuurd met de vraag of zij wilden nadenken over een product. Het moest iets zijn wat de kinderen zelf kunnen maken. Hieronder een aantal ideeen van de kinderen die we hebben geschreven op het bord.

We hebben alle ideeen besproken. De leerlingen vonden kaarten maken van origami, het knutselen van armbanden en het maken van placemats het leukste. De kinderen die het voorstel hebben gedaan mochten duidelijk maken door middel van een presentatie waarom hun product gemaakt moest worden. Na een drietal presentaties zijn de kinderen in overleg gegaan met elkaar en hebben besloten om placemats te gaan maken omdat hierin de meeste variatie zat. Door een officieel groot gejuich is het voorstel van de meerderheid van de klas aangenomen en gaan we met zijn allen Multiflex placemats maken

bekende en onbekende ondernemers



We hebben als huiswerk opgekregen om een stukje te schrijven over een ondernemer. Het huiswerk moesten we presenteren voor de klas. Het is erg moeilijk om voor een groep duidelijk te praten en op de juiste momenten te kijken naar de klas in plaats van het alleen maar voorlezen van mijn verhaal. Er zijn heel veel verhalen door de kinderen gepresenteerd. Mooie verhalen waren er over bill gates; de rijkste man ter wereld, succesvolle nederlanders zoals heineken en albert heijn, maar ook een opa van een jongen uit onze klas die ook ondernemer is geweest. Hopelijk komt er later nog eens een kind die gaat vertellen over multiflex placemats


we willen iets doen voor de school

Wij , de leerlingen van groep 8 en bazen van multiflex placemats willen iets doen voor de school. Wij zitten nu al weer voor het laatste jaar op school en willen iets teruggeven. We hebben al besproken wat ondernemen is en we willen nu gaan kijken wat ons doel wordt om voor te gaan ondernemen. We hadden een heleboel ideeen en die hebben we behandeld in de groep. op de volgende foto's kunt u zien hoe we tot ons besluit zijn gekomen om voor de kleuters speelmaterialen te gaan kopen met het mogelijk verdiende geld van onze onderneming.



De leerlingen hebben op een democratische wijze besluiten gemaakt. Om tot een besluit te komen moest er hard gedebateerd worden. ( dit kwam goed uit, want we hebben net les gehad in debateren met vaste tijden). De leerlingen waren het uiteindelijk unaniem over eens dat het kopen van materialen voor de kleuters de voorkeur verdiende boven een dagje uit met zijn allen.

donderdag, september 21, 2006

Wat is ondernemen voor de kinderen



De vraag die aan de leerlingen is gesteld, is "wat is ondernemen?"

Om deze vraag kracht bij te zetten hebben we het woord ondernemen centraal gesteld in een woordspin. Aan de hand van het woord ondernemen kwamen allerlei zaken bij de kinderen opborrelen die met ondernemen te maken hebben. Vergeet niet dat we werken met basisschoolkinderen van 10-12 jaar en verbaas u dan over de kwaliteit van de woordspin. Voor mij waren de opmerkingen die door de leerlingen zijn gezegd zeer opvallend. Als namelijk goed kijkt ziet u een opsomming die het woord ondernemen goed dekt. Ik hoop dat door deze voorbereiding het bedrijfje multiflex palcemats een succes wordt.

Ondernemen op obs de schakel



Hallo allemaal,

Wij zijn leerlingen van groep 8 van OBS De Schakel in Hoogezand-Sappemeer. Wij zijn dit jaar begonnen met het opzetten van een mini-onderneming.

Wij krijgen les in het ondernemen van onze meester, meester Corjan van der Veen en proberen op deze site duidelijk te maken wat wij allemaal leren.

We hebben de eerste lessen al gehad en in de volgende posts kunt u zien wat wij als groep allemaal behandeld hebben.

We hopen dat u van onze blog gaat genieten en hopelijk gaat de onderneming een dusdanig succes worden dat wij u ook als klant mogen begroeten.